O parku

o parku 2

Dobrodošli u Pećinski park Grabovača

Na Grabovači se nalazi neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika, čak 1/4 od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Grabovača je jedini pećinski park u Hrvatskoj.

Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“  upravlja sa tri špilje, koje su ujedno i geomorfološki spomenici prirode od 1964. godine  - špilja Samograd, Medina i Amidžina špilja. U neposrednoj blizini, nalaze se i druge špilje – Velika Kozarica, Mala Kozarica, Tabakuša i jama Slipica. 

Područje općine Perušić je raj za speleoturizam. Osim špilja koje se nalaze u Pećinskom parku Grabovača, u Perušiću se nalaze deseci drugih špilja, još uvijek do kraja neistraženih.

Pećinski park "Grabovača" se nalazi u blizini važnih prometnih pravaca na državnoj cesti D-50 između Otočca i Gospića, u mjestu Perušić i u neposrednoj blizini autoceste Zagreb-Split (izlaz Perušić), 2,5 km od centra Perušića.

Pećinski park "Grabovača" kao sklop čiste prirode nudi Vam čitav niz doživljaja i vrijednosti u ekološkom, znanstvenom, estetskom i edukativnom smislu.

Prezentacija parka

1

Prirodna baština

Na području između Perušića i toka rijeke Like evidentirano je ukupno devet speleoloških objekata zaštićenih odredbama Zakona o zaštiti prirode. Osim toga, špilja Samograd, Amidžina i Medina špilja pojedinačno su zaštićene u kategoriji geomorfoloških spomenika prirode.

2

Kulturno-povijesna baština

Park obiluje i bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Unutar granica krajobraza nalazi se  Stari grad Perušić čiji se lokalitet pod nazivom Vrhovina u Buškoj župi spominje davne 1071. Godine. U gradu Vrhovina svoju utvrdu izgradili su Frankopani, a 1487.

3

Povijesni presjek

Prostor općine Perušić intenzivno je naseljen tijekom čitavog 1. tisućljeća prije Krista. O tome nam svjedoči čitav niz gradinskih naselja. U antičko vrijeme, 1.-5. stoljeće prije Krista, veća naselja (Kosinj, Kvarte) žarišta su gospodarskog i kulturnog života.