KULTURNO POVIJESNA BAŠTINA

Foto_nick_mraović

 

 Kroz srednji vijek, Perušić se spominje pod imenom Buške Vrhovine, dijelom župe Bužani koju spominje car Konstantin VII. Porfirogenet u djelu „O upravljanju carstvom“. Nedugo zatim, javljaju se Frankopani koji grade utvrđeni kaštel još u 11. stoljeću. Upravo će on kasnije postati najpoznatiji simbol ovog mjesta koji će darovnicom brinjskog kneza Anža Frankopana doći u posjed obitelji Perušić, prvih vladara Perušić grada. Zatim dolaze turbulentne godine u kojim Osmanska vojska osvaja ovo područje i vlada mjestom punih 160 godina, sve do 1696. kada turska vojska napušta utvrdu, a stanovništvo koje ostaje u svojim domovima pokrštava pop Marko Mesić. Mjesto zatim postaje dijelom Vojne Krajine 1712. pa sve do njezinog raspuštanja u 2. polovici 19. st. kada postaje dijelom Banske Hrvatske.

 

Perušić - Grad Perušićkih, kula sa zidovima 1932.kula-iz-zraka

 

 

 

 

 

 

 

Stari Grad Perušić/ Turska kula/ Gradina, sve su to nazivi za stari kaštel, to jest za njegove ostatke. Kroz stoljeća kratko je bio dom plemića Perušića, malo više obrambena utvrda Osmanske vojske, a da bi se krajem 17. stoljeća napustio prepustio propadanju dok je ispod njega postupno nicalo mjesto koje postoji i danas.

 

Crkva Uzvišenja sv. Križa bogata je srednjovjekovna gotička crkva nastala između 13. i 14. stoljeća koja je za vrijeme osmanske vlasti bila pretvorena u džamiju. Nakon oslobađanja tog prostora ponovo je prenamijenjena u katoličku crkvu, uređena u kasnobaroknom i rokoko stilu, a kameni natpis iznad ulaznih vrata kaže In hoc signo vinces, što znači U ovom znaku ćeš pobijediti, što se tumači kao pobjeda križa nad polumjesecom.

CRKVA SV. KRIŽA - PERUŠIĆ 065sv. KrižDSC_1641 (Small)