EDUKATIVNO EKOLOŠKE RADIONICE

Vrtić editUčeniciUčenici (2)

 

Želimo li da djeca odrastu u osobe koje će se brinuti o okolišu i imati razvijen sustav ekoloških vrijednosti, treba s edukacijom krenuti od najmlađe dobi i omogućiti djeci učenje o prirodi u prirodi.

Osnovna ideja svih radionica je približiti djecv važnost očuvanja prirode za buduće generacije, ali i upoznati ih s pojmom održivog razvoja. U svim radionicama posebna pažnja se posvećuje značajkama krškog reljefa i ekološkom stanju i problemima krških područja. Ljudi godinama svojim ponašanjem i bacanjem otpada u speleološke objekte ugrožavaju životnu sredinu i izvore pitke vode. Cilj radionica je podizanje razine osvještenosti o vrijednosti krša i potrebi njegove zaštite. Ostvarivanjem tog cilja očekuje se pozitivna promjena ponašanja koja bi trebala rezultirati ljepšim i zdravijim okolišem, a time i boljim uvjetima života u cijeloj Ličko-senjskoj županiji.

Predlažemo radionice za pojedine uzraste djece, no postoji i mogućnost kombinacije – prema dogovoru. Radionice se organiziraju na terenu.

Pozitivno Stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje o Programu edukativno-ekoloških radionica u PP Grabovača.

 

zarulja-u-pov

 

 ZAGONETNA ŠKOLICA U PRIRODI – zamišljena kao poučna igria za djecu vrtićke dobi i učenike prvog i drugog razreda osnovne škole. Cilj igre je rješavanjem zagonetki dobiti sve životinjske vrste koje obitavaju na području PP Grabovača. (Vrijeme trajanja: 50 min)

 

 

 

 ŠIŠMIŠARIJE  -  upoznavanje djece kroz igru sa špiljama i njezinim čudesnim stanovnicima - šišmišima. Izrađivat će se špilja od papira, nakit od glinamola, i naravno, mala bića - šišmiši. Kroz igru "Kako je biti šišmiš" hoda se kroz labirint orjentirajući se samo pomoću zvukova. Djeca će kroz igru i uz pomoć slikovnice "Kapljica i kamen" naučiti nešto više o špiljskom nakitu - stalaktitima i stalagmitima. Radionica je namijenjena djeci vrtićke dobi i učenicima 1. i 2 razreda osnovne škole. (Vrijeme trajanja: 50 min)

 

 

 

POTRAGA ZA IZGUBLJENIM BLAGOM - Koristeći kompas, kartu i pisane upute, lovci na skriveno blago iskušavaju stečena znanja o orijentaciji u prirodi, izrađuju priručne sunčane satove, koriste karte i kompase te upoznaju modernu tehnologiju – GPS. Za uzraste od 3. do 5 razreda osnovne škole. (Vrijeme trajanja: 50 min)

 

 

 GEOGRAFIJA, KARTOGRAFIJA I ORIJENTACIJA U PRIRODI - upoznavanje učenika s razvojem kartografije od prapovijest do današnjih dana, shvaćanje povezanosti između geografije i kartografije, uočavanje razvoja čovjekove predodžbe zemljine površine (od shvaćanja da je zemlja ravna ploča pa do spoznaje da je zemlja kugla), uočavanje razlike između topografskih i tematskih karata, vježbe određivanja nadmorske visine uz pomoć izohipsa, mjerenje udaljenosti na karti s ravnalom i kurvimetrom... (cca. 50 min) – od 6. do 8. razreda osnovne škole.

 

 

topo-povecalo  

ORIJENTACIJSKO TRČANJE – traži od učenika da pomoću kompasa, karte i tjelesne pripremljenosti pronađe najkraći put od starta do cilja. (Vrijeme trajanja: 50 min) – 7. i 8. razred osnovne škole.

 

 

 

 

map-povecaloTOPOGRAFIJA - cilj radionice je upoznavanje učenika s osnovama topografije: usjeveravanje karte, mjerilo i njegova primjena, određivanje azimuta, rad s kompasom i GPS-om, određivanje stojne točke i poznavanje osnovnih kartografskih znakova. Radionica se sastoji od predavanja i terenskog dijela. Od učenika se očekuje da nakon usvajanja osnovnih znanja, na temelju zadanih uputa, karte i kompasa sami odrede (uz pomoć azimuta) stojnu točku, izvrše odabir najboljeg puta, izmjere udaljenost i nadmorsku visinu te dođu do zadanog cilja. Osim orijentacije, cilj radionice je i shvaćanje važnosti rada i kretanja u timu. Radionica je namijenjena učenicima srednjih škola.

 

 

Painted_Pot  MALI UMJETNICI - IZRADA POSUDICA ZA NAKIT OD GLINAMOLA
Cilj radionice je upoznavanje djece s praktičnom izradom predmeta koji su vezani uz povijest. Na kreativan i zanimljiv način prilagođen mlađim dobnim skupinama djeca će izrađivati male posude od glinamola. Uz pomoć voditelja radionice će ih ukrašavati urezivanjem crtica s štapićima i na kraju uveseliti šarenim bojama.
Radionica je prilagođena vrtićkoj dobi (4 do 6 godina) i nižim razredima osnovne škole (6 do 10 godina).

 

 

 

 1410546 (Small)MALI POVJESNIČARI - IZRADA "ŽIVOTINJSKE" SLIKOVNICE
Cilj radionice je djeci približiti postojanje životinja koje su u prošlosti izumrle. Na kreativan način djeca će imati slobodu u izradi slikovnica u koje će izrezivati i lijepiti fotografije izumrlih životinja poput tasmanijskog tigra, ptice slona, kvage, irskog losa, ptice dodo i drugih. U ponudi će se naravno naći i neizostavni dinosauri. Na taj način djeca će imati slobodu kreiranja slikovnica s fotografijama koje žele. Radionice su prilagođene nižim razredima osnovne škole (4 do 6 godina), a mogu se prilagoditi i vrtićkoj dobi (4 do 6 godina).

 

 

Клименко Андрей Леонидович-3 (Small) MALI POVJESNIČARI - SLAVENSKA MITOLOGIJA
Cilj radionice je upoznavanje djece s pričama iz slavenske mitologije. U sklopu nje održat će se predavanje o slavenskim mitovima, božanstvima poput Peruna, Velesa, Mokoši i boga Svarožića koji se spominju u starim pričama, ali i u hrvatskoj književnosti. S obzirom na njihove dominantne osobine, osmišljen je i praktični dio radionice u prirodi gdje će se božanstva povezati s njihovim prirodnim obilježjima. Radionica je prilagođena višim razredima osnovne škole (10 do 15 godina).