POSJETITE U BLIZINI – LIKA DESTINACIJA

 

 

Područje Lika destinacije obuhvaća područje Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske županije, a s obzirom da gotovo 60% površine obuhvaća područje ekološke mreže NATURA 2000, naglasak je na zaštićenim područjima prirode. Na površini od 6.796 km2 nalaze se: Nacionalni park Plitvička jezera, Nacionalni park Paklenica, Nacionalni park Sjeverni Velebit, Park prirode Velebit (Uvala Zavratnica i Cerovačke špilje), Pećinski park Grabovača, Baraćeve špilje, Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda te Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan.

Od ukupnog broja turista koji posjete Republiku Hrvatsku, u prosjeku njih 10% godišnje posjete Nacionalni park Plitvička jezera. U suradnji Parka i Klastera Lika Destination u lipnju 2018. uspostavljen je info punkt Lika destinacije na ulazu u Park. Na info punktu su posjetitelji mogli dobiti informacije o ostalim lokacijama u destinaciji, s naglaskom na zaštićena područja prirode, kao i upute kako doći do njih. Dakle, turisti su upućeni da, umjesto čekanja u dugim redovima za posjet jezerima, posjete druge, manje poznate lokacije u destinaciji (sve u udaljenosti od 20 do najviše 130 km) i vrate se u popodnevnim satima, za vrijeme manje gužve.

Korak dalje učinjen je sa zajedničkom ulaznicom Lika destinacije. Kupnjom zajedničke ulaznice turisti su mogli po jedinstvenoj cijeni od 300 kn za odrasle i 200 kn za djecu (7-18 god) posjetiti sva zaštićena područja Lika destinacije i iskoristiti vaučere na 9 ulaza u razdoblju od četiri mjeseca. U 2019. godini planirana je nadogradnja sustava i prodaja na više lokacija.

Na taj način stvara se prepoznatljivost destinacije kao destinacije zaštićenih područja koja, uz svjetski poznat Nacionalni park Plitvička jezera, raspolaže s bogatstvom drugih prirodnih resursa. Cilj je očuvati zaštićena područja prirode, a turizam razvijati po modelu održivog razvoja.

Upoznajte destinaciju zaštićenih prirodnih područja na:
http://www.lika-destination.hr/zasticena-prirodna-podrucja/

rsz_11rsz_ld 

MEMORIJALNI CENTAR NIKOLA TESLA

mcnt (Small)Centar je otvoren 2006. godine u Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle s ciljem očuvanja njegovog lika i djela. Sastoji se od rodne kuće, crkve sv. Petra i Pavla, objekata koji su postojali od prije te novih objekata, ispitne stanice i multimedijalnog centra s interaktivnim dječjim igralištem. Muzejsku postavu moguće je vidjeti u kući Nikole Tesle gdje se uz zanimljive podatke iz njegovog života mogu vidjeti i makete nekih njegovih izuma. Najzanimljivijii dio ipak je ispitna stanica, kopija Teslinog labaratorija iz Colorada, u kojoj svaki posjetitelj može sudjelovati u demontraciji Teslinog transformatora.

Memorijalni centar moguće je posjetiti od utorka do nedjelje, a za više informacija posjetite: https://www.mcnikolatesla.hr/

 

MUZEJ LIKE GOSPIĆ

muzej lika (Small)Muzej postoji od 1958. godine, a bavi se okupljanjem povijesne i kulturne baštine ličke regije. Muzej je podijeljen na četiri odjela: arheološki, etnografski, kulturno - povijesni i galerijski, a u sklopu muzeja djeluje i muzejska knjižnica. Najbogatija je arheološka zbirka koja pokriva oko 860 eksponata iz tri razdoblja: prapovijest, antika i srednji vijek , a najzastupljenija je bogata japodska ostavština.

Muzej je moguće posjetiti radnim danom, od ponedjeljka do petka, a za više informacija posjetite web stranicu muzeja: https://muzejlike.hr/

 

PARK PRIRODE VELEBIT

park prirode velebit (Small)Park prirode Velebit najveće je i najsloženije zaštićeno područje u Hrvatskoj, s povrišnom od 2200 km2. Početak mu je iznad Senja, na prijevoju Vratnik, a završava na ušću rijeke Zrmanje. Područje obiluje bogatstvom krških oblika od škrapa, kamenica, vrtača, uspravnih solitarnih stijena, a ima i velik broj speleoloških objekata – pećina i jama. Samo dio bogate ponude su Cerovačke špilje, uvala Zavratnica, poučne staze te brojne planinarske staze s prekrasnim pogledom na Jadransko more.

Više o samoj ponudi i ljepotama Velebita saznajte više na web stranici: https://pp-velebit.hr/hr/

 

NACIONALNI PARK SJEVERNI VELEBIT

sj velebit (Small)Osnovan je 1999. godine i najmlađi je od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Ovaj je prostor Velebita pravi mozaik sastavljen od najrazličitijih staništa koja su dom mnogim biljnim, gljivljim i životinjskim vrstama. Na području Parka nalaze se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, botanički rezervat Visibaba i rezervat Zavižan-Balinovac-Velika Kosa u sklopu kojeg možete posjetiti Velebitski botanički vrt. Kada dođete do meteorološke postaje Zavižan koju već godinama održavaju članovi obitelji Vukušić, zaputite se i do obližnje Velike kose s koje pogled seže na Jadransko more pa sve prema Istri, a kažu da se za lijepog vremena vidi sve do Italije.

Za više informacija posjetite web stranicu: http://www.np-sjeverni-velebit.hr/

 

PUSTOLOVNO IZLETNIČKI CENTAR RIZVAN CITY

58320458_EC2X18_J4kmpYQZlA7WEXs4Y1SFZykK46-Lwf43Jf9A (Small)Ovo je pravo mjesto za sve one željne avantura i adrenalinskog uzbuđenja, a smjestilo se pod Velebitom u mjestu Rizvanuša, 10 km udaljenom od centra Gospića. Rizvan city nudi vam da doživite uzbudljivu avanturu i okušate se u paintballu, streličarstvu, quad safariu, absailingu, trekkingu, jeep safariju i ostalim aktivnostima i to sve na području netaknutog Velebita i Like. U svojoj ponudi imaju aktivnosti za učenike, obiteljske i grupne posjete te sve popularnije team buildinge.

Za više informacija posjetite njihovu web stranicu: https://adria-velebitica.hr/hr/

 

ZIPLINE PAZI MEDO

AXL_2737 (Small)Sportsko rekreativni centar "Bijeli vrh" koji se nalazi u Vrhovinama, na pola puta iz Otočca i Plitvica, nastao je iz suradnje Općine Vrhovine i udruge Rudopolje Moje. Osim biciklarenja, penjanja po umjetnoj stijeni i druge bogate ponude, prava atrakcija ovog centra je svakako najduži zip line u Hrvatskoj, a svojom dužinom spada među najduže u Europi. Moguće je postići brzinu od 120 km/h dok se vozite na čeličnom užetu dužine 1700 m.

Za više informacija posjetite njihovu web stranicu: http://ziplineplitvice.com/

 

NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA

plitvice-lakes-44 (Small)Vjerojatno najpoznatije turističko mjesto u Hrvatskoj, Plitvička jezera svake godine privlače milijunske posjetitelje. Najstariji su nacionalni park u Hrvatskoj, a obilaskom 16 jezera možete uživati u prekrasnom umjetničkom djelu Majke prirode.

Za sve ostale informacije i mogućnostima posjeta, pogledajte njihovu web stranicu: https://np-plitvicka-jezera.hr/

 

 

PLITVIČKE DOLINE

STARI-GRAD-DREZNIK-2 (Small)Plitvičke doline su zajednički naziv za sve atrakcije koje se mogu posjetit u blizini samih Jezera. Od Baraćevih špilja, starog grada Drežnika, Rastoka pa do velike ponude gastronomije, aktivnog odmora i smještaja.

Za sve ostale informacije posjetite njihovu web stranicu: http://www.plitvickedoline.hr/

 

 

BARAĆEVE ŠPILJE

SONY DSCJavna ustanova upravlja zaštićenim prirodnim područjem, a to je Značajni krajobraz Baraćeve špilje i ekološka mreža Natura 2000 koja se nalazi unutar granica općine Rakovica. Od cijelog zaštićenog područja u kategoriji značajnog krajobra najpoznatije su Baraćeve špilje, a za posjetitelje su uređene i otvorene prvi puta još davne 1892. godine. Nalaze se na pola puta između Plitvičkih jezera i Slunja.

Za više informacija posjetite njihovu web stranicu: https://baraceve-spilje.hr/

 

 

VRILA GACKE I MLINICE NA MAJEROVOM MLINU

web_large_Mlinice4 (Small)Vrila Gacke možete posjetiti u neposrednoj blizini grada Otočca, u malom mjestu Sinac, a na Majerovom vrilu još uvijek možete doživjeti tradicionalni način mljevenja žita koristeći vodenu snagu rijeke Gacke.

 Turistička zajednica grada Otočca za posjet, razgledavanje i pokazivanje mljevenja žitarica, stupanja sukna i valjanja biljaca preporučuje direktnu najavu: mlinar Jure Majer; tel. 099-831-4381.

 

 

MUZEJ GACKE

pučko Gacka (Small)Muzej Gacke zavičajni je muzej smješten u samom središtu Otočca u zgradi izgrađenoj krajem 19. st. Za posjet Muzeju Gacke potrebno je izdvojiti četrdesetak minuta, a stalni postav sastoji se od šest cjelina u kojima su izloženi predmeti šest muzejskih zbirki. Počevši s arheološkom zbirkom, postava se nastavlja na srednjovjekovnu zbirku i dvije postave likovnog stvaralaštva. Na kraju se može pogledati etnografska zbirka i ciklus posvećen otočkoj industrijskoj baštini.

Za više informacija posjetite web stranicu: http://www.tz-otocac.hr/hr/gacka/muzej-gacke

 

 

UTOČIŠTE ZA MLADE MEDVJEDE KUTAREVO

utociste-za-medvjede-kuterevo-61 (Small)Utočište za mlade medvjede moguće je posjetiti tijekom proljeća, ljeta i jeseni jer s obzirom da su medvjedi tijekom zime u fazi mirovanja, izbjegava ih se uznemiravati. Zato se tijekom proljeća i jeseni posjetitelji po dolasku trebaju javiti u Volonterskoj postaji, kako bi ih se informiralo o mogućnostima posjeta medvjeda.

Za više informacija posjetite: http://www.kuterevo-medvjedi.org/hr/index.php

 

 

NACIONALNI PARK PAKLENICA

Paklenica (Small)Nacionalni park Paklenica se prostire na površini od 95 km², na južnim obroncima Velebita, ispod najviših Vaganskog vrha i Svetog brda.  Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda. Svi zainteresirani u NP se mogu uputiti iz općine Starigrad, a mjesto je savršeno za sve zaljubljenike u planinarenje i penjanje po stijenama.

Za više informacija posjetite njihovu web stranicu: https://np-paklenica.hr/

 

 

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE KARLOBAG

Karlobag (Small)Gradić između Velebita i mora, smješten je na cestovnom pravcu koji jadranskom magistralom vodi od Rijeke prema Dubrovniku, a prema unutrašnjosti ka Gospiću, Plitvičkim jezerima i Zagrebu. Karlobag je čudesan spoj Mediterana i kontinenta, kristalno čistog mora i najljepše hrvatske planine do koje ima tek nekoliko minuta vožnje. U ljetnim mjesecima privlačan je brojnim turistima koji mogu uživati u kristalno čistom moru.

Za više informacija posjetite web stranicu: http://www.tz-karlobag.hr/hrv/home#.XFvsOLh7lPY