STRUČNA VOĐENJA ZA GRUPE

Stručno vođenje za grupe – odrasli (min. 10 osoba)

Ukoliko želite obilazak parka uz pratnju stručnog vodiča, možete izabrati između nekoliko ponuđenih ruta:

1. RUTA DO RIJEKE LIKE

  DSC_2715 Povremeni-rukavac-rijeke-Like

Polazak kod ulaza u PP Grabovača – općenite informacije o parku, šetnja do arheološkog lokaliteta, kapela Sv. Ivana i Medine pećine, zaustavljanje kod „Mehine drage“  - upoznavanje s načinom obrade zemlje starih ličana, prolaz područjem „nekadašnje špilje“  s jasno vidljivim dijelovima špiljskog nakita na površini, zaustavljanje kod „lovačke čeke“ predavanje o flori i fauni ovog kraja, šetnja do rijeke Like – predavanje o Lici – drugoj po veličini ponornici u Europi – slobodno vrijeme za ručak, kupanje, ribolov ili jednostavno uživanje u prirodi.

Cijeli obilazak traje cca. 2,5 – 3h, dužina rute: 3km.

2. POUČNA STAZA „ČOVJEK I KRŠ“ 

  PONUDA-stručna-vođenja-2-poučna-staza-čovjek-i-krš PONUDA-stručna-vođenja-2-vidikovac-4gd PONUDA-stručna-vođenja-2-v-ploče1

Riječ je o mješovitoj stazi (šumarskoj-biološko-kulturno-geološkoj) čija se tematika odnosi na suživot čovjeka i prirode, opis prirodnih vrijednosti parka te kulturnih i povijesnih podataka koji se odnose na područje kojim upravlja JU. U  sklopu staze nalazi se i Vidikovac s panoramskim pogledom na obližnji Gospić, Velebit, kanjon rijeke Like i Kosinj.

Dužina staze: 3,5km, vrijeme potrebno za obilazak 1,5-2h.

3. STARI GRAD PERUŠIĆ/CRKVA SV. KRIŽA/GRABOVAČA

PONUDA-stručna-vođenja-3-Crkva-sv.-Križa PONUDA-stručna-vođenja-3-Stari-grad PONUDA-stručna-vođenja-3-Stari-grad-Perušić

 Unutar granica krajobraza nalazi se i stari grad Perušić čiji se lokalitet pod nazivom Vrhovina u Buškoj župi spominje davne 1071. godine. Naime, u protekle dvije godine arheološkim iskapanjima prikupljena je vrijedna pokretna arheološka građa koja svjedoči da je upravo utvrda starog grada perušića jedna od rijetkih na ovom području koja je preživjela osmanlijsku okupaciju u 16st.

Svega 50ak m sjeverozapadno od starog grada nalazi se i srednjovjekovna gotička crkva Uzvišenje Sv. Križa, čija je posebnost, između ostalog i činjenica da su je Turci za vrijeme svoje vladavine pretvorili u džamiju.

Potrebno vrijeme za obilazak: 1h

 

4. POUČNA STAZA „TRAGOVIMA MIRKA MALEZA“

 Staza-Malez Staza-Malez-2 DSCN0004

Poučna staza „Tragovima Mirka Maleza“ dužine oko 2km povezuje brda Šutića vrh i Grabovaču. Na relativnom malom prostoru nalazi se 6 špilja a cilj ove staze je upoznavanje posjetitelja s povijesti razvoja speleologije u Hrvatskoj te sa životom i speleološkim djelovanjem Mirka Maleza koje započinje davne 1946. godine. Poučna staza Vas vodi kroz šumu, šumskim obroncima i usjecima pokraj svih špilja gdje možete pročitati o svakoj špilji i njenoj povijesti. Pješačenjem ćete, neovisno o godišnjem dobu, najbolje uroniti u smireno ozračje ovog kraja, malo umoriti tijelo,  ali odmoriti duh i nadamo se osjetiti dio strasti prema špiljama i speleologiji koja je Maleza pratila cijeli život. 

Potrebno vrijema za obilazak: 1,5h