ŠPILJE PARKA

spilja-pod-povecalomPodzemni svijet špilja i jama oduvijek je privlačio čovjeka. Voda obogaćena otopljenim ugljičnim dioksidom svojom mehaničkom i kemijskom snagom razarala je i otapala karbonatne stijene na površini reljefa i u dubinama podzemlja Grabovače. Tako su na površini nastale bezbrojne škrape, kamenice, ponikve, a u podzemlju mnoge jame i špilje.
 
 
Pećinski park Grabovača pruža priliku posjetiteljima da se vrate u prošlost, tisućama godina unatrag. Jedina turistička špilja u parku je špilja Samograd.
 
 
Sve špilje u parku su povezane stazom koja vas  vodi kroz šumu, šumskim obroncima i usjecima pokraj svih špilja gdje možete pročitati o svakoj špilji i njenoj povijesti. Pješačenjem ćete, neovisno o godišnjem dobu, najbolje uroniti u smireno ozračje ovog kraja, malo umoriti tijelo,  ali odmoriti duh.
 
 
Park pruža jedinstveno iskustvo u svako doba godine. Ne znaš je li ljepši zimi, kad se pod debelim pokrovom snijega zemlja odmara, ili u proljeće, kada se sve budi, raste. Jesen donosi dramatične nijanse žute, zlatne i grimizne.
 
 
Bez obzira na godišnje doba, Pećinski park Grabovača ima nešto posebno za ponuditi.
 
interior2 interior3 interior4
 

Termini posjete špilja

1

Od 01. travnja do 31. svibnja ulaz u špilju Samograd moguć je svaki dan od 09:00 do 17:00 sati

2

Od 01. lipnja do 31. kolovoza ulaz u špilju moguć je svakim danom od 09:00 do 20:00 sati.

3

Od 01. rujna do 31. listopada ulaz u špilju moguć od 09:00 do 17:00 sati.

4

U studenom: radno vrijeme suvenirnice 7-15 (posjet špilji Samograd prema rasporedu)

Prosinac, siječanj, veljača i ožujak prema prethodnoj najavi.

 

Zakazani polasci su okvirni, postoji mogućnost pomicanja polazaka cca. 15. min prije ili kasnije, ovisno o veličini grupe.

 
Stanovnici sa prebivalištem na području Općine Perušić  imaju mogućnost besplatnog obilaska špilje Samograd u dva godišnja termina. Proljetni termin se odnosi na zadnji dan u mjesecu svibnju, dok se ljetni termin odnosi na treću subotu u mjesecu kolovozu.
 
Ukoliko se radi o grupi posjeta većoj od  10 osoba, potrebno je najaviti se djelatnicima JU „Pećinski park Grabovača“ tri dana prije planirane posjete.