OBAVIJEST ZA JAVNOST

U zadnjih nekoliko mjeseci zbog mjera sigurnosti morali smo promijeniti svoje navike i način provođenja slobodnog vremena, a mnogi su slobodno vrijeme iskoristili za boravak u prirodi i šetnju. Šetnja prirodom i boravak na svježem zraku izuzetno je korisna za zdravlje ljudi no u isto vrijeme se zaboravilo na pravila ponašanja u prirodi i važnost očuvanja prirode.

Na području Općine Perušić i značajnog krajobraza „Risovac-Grabovača“ posebno mjesto zauzimaju speleološki objekti sa stoljetnom tradicijom istraživanja. Jedina otvorena špilja za turističke posjete na području Perušića je špilja Samograd, a ulaz u sve ostale špilje na području značajnog krajobraza je zabranjen. Sukladno Zakonu o zaštiti prirode, čl. 104. : „Zabranjeno je oštećivati, uništavati i odnositi sige, živi svijet speleoloških objekata, fosilne, arheološke i druge nalaze, odlagati otpad ili ispuštati otpadne tvari u speleološke objekte, kao i provoditi druge zahvate i aktivnosti kojima se mijenjaju stanišni uvjeti u objektu“.

Stoga molimo sve šetače i ljubitelje boravka u prirodi da se prilikom pronalaska speleološkog objekta, suzdrže od ulaženja u isti, ne samo iz razloga što je zabranjeno već je i opasno ulaziti u objekte bez odgovarajuće edukacije i opreme. U slučaju pronalaska speleološkog objekta molimo Vas da obavijestite Javnu ustanovu kako bi se poduzeli daljnji koraci. Nadalje, nikako nije pohvalno snimati objekte bez dopuštenja Ustanove koja njima upravlja (u ovom slučaju Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“)  uzimati i/ili iznositi sige, špiljski nakit i keramiku. Sige nastaju tisućama godina, a diranjem i prenošenjem ih uništavamo. Sva keramika unutar speleoloških objekata je arheološki značajna te je potrebna daljnja obrada od strane stručnih osoba.

Nemojmo uništavati nešto što nastaje tisućama godina i čini važan dio naše povijesti. Prepustimo stručnim osobama - speleolozima da ih istraže i u suradnji s Ustanovom poduzmu korake u daljnjoj zaštiti.

 

No Comments Yet.

Leave a comment

Skip to content