Poučne staze

zarulja-u-pov

Edukacija je važna zadaća zaštićenog područja. Svoje posjetitelje educiramo izravno i neizravno. Jedno od sredstava neizravne edukacije su poučne staze. Poučne staze interpretiraju prirodne i kulturno-povijesne značajke koje se nalaze na tom području.

 

 

 

POUČNA STAZA „ČOVJEK I KRŠ“ 

Mješovita staza - šumarsko-biološko-kulturno-geološka. Staza je smještena na brdu Grabovača.  Na stazi se nalazi 20 poučnih tabli koje educiraju o prirodnim i kulturno-povijesnim značajkama tog područja. U sklopu staze nalazi se i Vidikovac s uređenim odmorištem na kojem možete predahnuti i uživati u  panoramskom pogledu na Gospić, Velebit i kanjon rijeke Like — vizure koje će Vam se duboko urezati u sjećanje i ponovno probuditi divljenje.

Šećući se poučnom stazom proći ćete i pokraj dviju špilja, Velika Kozarica i Tabakuša i jedne jame Slipice. Naučit ćete i nešto više o običajima čuvanja stoke u prošlosti—dijelovi staze su ujedno i dio starih stočarski putova. Kročiti ćete i stazama starih ličkih kirijaša, upoznati se s njihovom svakodnevicom te na trenutak osjetiti duh prošlih vremena kad se živjelo od šume i blaga a život je bio jednostavan, miran i u skladu s prirodom.

DUŽINA STAZE: 3 km
VREMENSKO TRAJANJE OBILASKA: 2 h
TEŽINA I ZAHTJEVNOST STAZE: lagana do umjereno teška
NADMORSKA VISINA: 650 – 743 m

 

POUČNA STAZA „TRAGOVIMA MIRKA MALEZA“

Poučna staza „Tragovima Mirka Maleza“ povezuje brda Šutića vrh i Grabovaču. Na relativno malom prostoru nalazi se 5 špilja, a cilj ove staze jest upoznavanje posjetitelja s povijesti razvoja speleologije u Hrvatskoj te sa životom i speleološkim djelovanjem Mirka Maleza koje započinje 1946. godine. Akademik Malez prvi je izradio nacrte svih špilja koje se danas nalaze na području Pećinskog parka Grabovača, te je speleologija bila i zauvijek ostala njegova najveća istraživačka strast i znanstvena ljubav.

Poučna staza Vas vodi kroz šumu, šumskim obroncima i usjecima pokraj svih špilja gdje možete pročitati o svakoj špilji i njenoj povijesti. Pješačenjem ćete, neovisno o godišnjem dobu, najbolje uroniti u smireno ozračje ovog kraja, malo umoriti tijelo,  ali odmoriti duh i nadamo se osjetiti dio strasti prema špiljama i speleologiji koja je Maleza pratila cijeli život.

Prateći put obilježen putokazima i markacijama moći ćete ne samo uživati u očuvanoj prirodi i vidjeti brojne biljne vrste u njihovom staništu, nego i primijetiti kako je čovjek svojim radom doprinio bogatstvu krajobraza te svjedočiti sve napuštenijem tradicionalnom načinu života ovoga kraja.

DULJINA STAZE: 2km
VREMENSKO TRAJANJE OBILASKA: 1,5-2h
TEŽINA I ZAHTJEVNOST STAZE: Lagana, pješačka staza
NADMORSKA VISINA: 600-684m

No Comments Yet.

Leave a comment