PRAVILA PONAŠANJA

stablo1Područje Grabovače je oduvijek privlačilo mnogobrojne izletnike i posjetitelje kojima je ova oaza zelenila i mira nudila bijeg iz gradske vreve i gužve. Zbog svojih iznimnih krajobraznih vrijednosti, brojnih speleoloških objekata i vrijedne kulturno-povijesne baštine, 2009. godine je stavljeno pod preventivnu zaštitu u kategoriji značajnog krajobraza i time su stvoreni preduvjeti za bolju organizaciju i turističku valorizaciju područja Grabovače.

Međutim ono što je specifično kada govorimo o turizmu u zaštićenim područjima jest da ono ne smije ničim degradirati vrijedna prirodna i ljudskom rukom stvorena obilježja radi kojih je ovo područje proglašeno zaštićenim.

Stoga, ovdje navodimo  pravila ponašanja na području Pećinskog parka Grabovača (pravila, kojih bi se također trebalo pridržavati ne samo u zaštićenim područjima) kao bismo očuvali ovu oazu zelenila i mira:

1

Zabranjeno je odlaganje otpada, smeće se treba odlagati na za to predviđenim mjestima (koševi, kontejneri);

2

Prilikom šetnje parkom treba se kretati označenim stazama, zabranjeno je skretanja se staze kako ne bi došlo do uništavanja zaštićenih staništa i biljnih vrsta ili uznemiravanja životinja;

3

Ukoliko se odlučite na vožnju biciklom, držite se označenih biciklističkih staza;

4

Prilikom šetnje parkom, morate imati ulaznicu. Službena osoba je u svakom trenutku može zatražiti na uvid;

5

Zabranjeno je kidanje, gaženje i uništavanje biljaka, gljiva ili uznemiravanje životinja;

6

Na području parka zabranjena je off road vožnja;

7

Nedopušteno je paljenje vatre, roštiljanje ili kampiranje na području parka;

8

Zabranjeno je uništavanje špiljskog nakita;

9

Ne oštećujte opremu Parka, ona služi za vašu informaciju i rekreaciju!Sačuvajmo prirodu Pećinskog parka Grabovača i poštujmo propise koji je štite! Služba za nadzor zadužena je za red u parku te će sukladno propisima primijeniti sankcije!

No Comments Yet.

Leave a comment