USPJEŠNO ZAVRŠEN PROJEKT KARST 4U:DISCOVER UNDISCOVERED

2015-12-08

Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“ dana 09. siječnja 2015. godine potpisala je s Agencijom za mobilnost i programe EU, Zagreb Ugovor o dodijeli financijske potpore (u sklopu programa Erasmus+:programa Unije za obrazovanje,osposobljavanje, mlade i sport ) za prvi volonterski projekt Karst 4U: Discover Undiscovered. Opći cilj projekta je bio: Omogućiti mladima iz različitih životnih sredina (etničkih,kulturnih, religijskih) da steknu znanje i iskustvo u području zaštite okoliša i održivog turizma.

Projekt se u suradnji s organizacijom Itineraire International, Strasbourg, Francuska provodio u razdoblju između 01.04.-31.10.2015. godine dok je sama aktivnost (dolazak 10 volontera) trajala od 03.07.-31.07.2015. godine. U sklopu projekta u travnju 2015.g. omogućen je dolazak predstavnika organizacije Itineraire International i jedne volonterke u Pećinski park Grabovača.U sklopu dvodnevnog posjeta, organiziran je obilazak Perušića i pećinskog parka te je održan niz sastanaka na kojima se razgovaralo o projektu te načinima provedbe projekta. Osim toga, u svibnju 2015. g. u okviru aktivnosti transnacionalne suradnje omogućen je  odlazak dvoje mladih iz Perušića u Bugarsku, Nessebar na petodnevno osposobljavanje „From diary to certificate“.

Provedbom projekta K4U volontere se upoznalo s Hrvatskom i Likom kao regijom i osnovama hrvatskog jezika, podignuta je razina ekološke i soc. osviještenosti sudionika, volonteri su stekli radno iskustvo, poboljšali komunikacijske vještine, osjećaj samostalnosti i samoinicijativnosti, postali bolji timski radnici.

JU "Pećinski park Grabovača" s ovim projektom je poboljšala kvalitetu rada integrirala nove metoda rada u svakodnevne aktivnosti, stvorila moderno i dinamično radno okruženje s novim idejama i perspektivama ,podignula sposobnost za rad u međunarodnom partnerstvu te ispunila svoju edukacijsku ulogu.

 Konkretni rezultati projekta:

  1. Osiguravanje dodatnog izvora prihoda za dvije obitelji s područja parka kroz osiguravanje smještaja volonterima;
  2. Tur. infrastruktura na području parka (smeđa signalizacija, klupe&stolovi, dječja igrališta, pješačke staze) je pripremljena za sezonu 2016;
  3. Poboljšan je izgled suvenirnice/infopulta izgradnjom ograde;
  4. Glavna brošura PP Grabovača prevedena na 4. jezik - francuski;
  5. Dio web stranica PP Grabovača preveden na francuski;
  6. Organiziran i proveden tečaj škole francuskog jezika za lokalnu djecu;
  7. Organizirana i provedena ljetna škola "GRABOVAČA 2016.";
  8. Izrađen letak "Karst 4U: Discover Undiscovered";izrađen video uradak i PP prezentacija "Volonterske priče".

Dana 04. prosinca 2015.g. Agencija za mobilnost i programe EU, Zagreb službeno je prihvatila završno izvješće projekta Karst 4U:Discover Undiscovered. Projekt i aktivnosti projekta su ocijenjene uspješnima kao i sama organizacija ali i provedba projekta.

Osim projekta KarstU:Discover Undiscovered, u rujnu/listopadu je proveden i drugi volonterski projekt Karst 4U: Explore Croatia´s Nature a do kraja godine JU se nada odobrenju i trećeg volonterskog projekta  Discover Croatia:Think Green, Act For Future koji bi se provodio u srpnju/kolovozu 2016. godine.

102

No Comments Yet.

Leave a comment

Skip to content