ZAVRŠEN MEĐUNARODNI ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP “Geobaština, georaznolikost i geoturizam u krškim područjima”


Nešto više od 170 osoba okupilo se tijekom vikenda (18. i 19. veljače 2017.) u Perušiću na Međunarodnom znanstveno-stručnom skupu "Geobaština, georaznolikost i geoturizam u krškim podrčjima". Skup je otvorio ministar zaštite okoliša i energetike, Slaven Dobrović, a u maniri dobrih domaćina na skupu su nazočili i predstavnici Općine Perušić i Ličko-senjske županije, načelnik Ivica Turić i župan Milan Kolić. Osim 135 prijavljenih predstvnika iz 57 ustanova iz 4 države na skupu su nazočili i predstavnici javnih instituacija Ličko-senjske županije, vlasnici OPG-a i zainteresirani pojedinci, no ne i predstavnici turističkih zajednica kojima je, između ostalih skup bio i namjenjen, a kako bi se iz primjera dobre prakse moglo ponešto i naučiti. Ipak, cilj je postignut, progovorilo se o vrijednostima i značenju georaznolikosti i geobaštine krša koje zadnjih desetljeća imaju sve veći značaj kao izvor informacija o prošlosti Zemlje. 

Vrlo znakovitu poruku uputio je ministar Slaven Dobrović koji je rekao kako se ne smije dozvoliti da se zaštićenim područjima  rukovodi na isti način kao običnim turističkim destinacijama iako je naglasio da zaštićena područja ne trebamo držati pod staklenim zvonom nego ih predstavljati javnosti.

Upravo je domaćin  skupa, JU "Pećinski park Grabovača" iskoristio ovu priliku kako bi se predstavio rad parka od 2009. do današnjih dana, odnosno od trenutka kada su u park počeli dolaziti i prvi posjetitelji. Tijekom predstavljanja parka naglasak je stavljen upravo na važnost edukacije svih posjetitelja, istraživanja koja su nužna radi dobivanja svih onih informacija koje omogućuju pravilno upravljanje parkom. Također je istaknuto da ulaganje u plaće i hladni pogon ustanova koje se bave zaštitom prirode i razvojem turizma nikako ne znači i ulaganje u razvoj turizma. Istaknuto je kako je u poslovanje parka u proteklih 7 godina Odlukom Općinskog vijeća Općine Perušić (osnivača ustanove) ulagano prosječno 600.000,00 Kn godišnje što ukupno iznosi 4.197.000,00 Kn dok je kroz poslovanje parka u proteklih 7 godina (projekti, javni radovi, prodaja ulaznica i suvenira..) ostvareno 2.450.000,00 Kn. Kroz svoj dosadašnji rad, uz 4 osobe koje su zaposlene u parku, Pećinski park Grabovača je omogućio rad tijekom turističke sezone za 13 studenata iz općine Perušić, 40 osoba kroz program Javnih radova, brojna stručna osposobljavanja i stručne prakse te rad preko projekata i na taj način zasigurno dao svoj obol socio-ekonomskom aspektu lokalne zajednice. Ukratko je predstavljen i novi volonterski projekt "Man and karst" koji će ove godine okupiti 15 volontera iz Italije i Estonije, a čiji je cilj upravo popularizacija geobaštine i georaznolikosti Like.

Pokrovitelji ovog važnog skupa bili su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za turizam, Hrvatsko geomorfološko društvo te Komisija za krš Međunarodne geografske unije (Karst Comission - International Geographical Union), a uz JU "Pećinski park Grabovača" organizirali su ga Geografski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,  Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Speleološki klub Samobor i Speleološko društvo Velebit. 

 

No Comments Yet.

Leave a comment

Skip to content