LOVAC NA BILJE O GRABOVAČI

Jedini Pećinski park u Hrvatskoj osim što ga krase špilje, prepun je biljaka koje skrivaju hranjiva i ljekovita svojstva, a upravo s tim podacima upoznao nas je Anton Rudan, voditelj HRT-ove emisije „Lovac na bilje“. Treća epizoda 2. sezone dotiče se Like, točnije Pećinskog parka Grabovača i Zira.

Nevjerojatne snimke prirode letećim dronom, detaljan opis biljaka i njihovih svojstava, ali i ljepote Like, ono je što možete vidjeti i naučiti, a upravo u učenju Rudanu je pomogla naša stručna suradnica Iva Murgić koja će vas upoznati s unutrašnjosti špilje Samograd, njezinom nastanku, stalaktitima i stalagmitima, porijeklu imena kako špilje tako i Pećinskog parka Grabovača. Ime nosi po crnome grabu koji obitava na brdu Grabovača.

Upravo na tom brdu mnoge su biljke kojima su se naši stari znali bolje koristiti nego mi danas, a služile su im za čajeve, hranu i lijek. Rudan nas upoznaje sa ljekovitom slezenicom, bijelim glogom i njegovim jestivim crvenim bobicama, bijelom imelom, jestivim korijenom ljubičarstomodroga kotrljana, a na putu prema Ziru i s hranjivim planinskim lukom i dinjicom.

„Lik“ u štokavskom narječju riječ je za lijek, a upravo zbog svoje ljekovitosti Lika je i dobila ime.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku: https://www.facebook.com/Grabovaca/?fref=ts

No Comments Yet.

Leave a comment

Skip to content