NAŠ TEAM LEADER NA CIPRU

Nakon devet dana boravka na Cipru u Perušić se vratio Mario Paral, naš dugogodišnji suradnik na volonterskim projektima. Cipar je posjetio u sklopu projekta „I CHANGE FOR FUTURE“ Agencije za mobilnost uz partnerstvo Hrvatske škole Outward Bound, te zaradio Youthpass certificate koji u razvijenijim državama Europske unije ponekad znači više od diplome zbog stjecanja raznih vještina tijekom ovakvih edukacija koje mnogo znače prilikom zapošljavanja.

Nakon što je s Ivom Murgić, stručnom suradnicom Pećinskog parka Grabovača, 2015. posjetio Bugarsku u sklopu projekta „From diary to certificate“, također u organizaciji Agencije za mobilnost, ovo je bio samo nastavak osobnog usavršavanja i vratio se s puno novoga znanja i iskustava kako bi bio još uspješniji mentor naše ustanove te kvalitetnije raditi s volonterima.

Devet dana proveo je u selu Agros s 40-ak kolega iz još sedam zemalja – Azerbejdžana, Armenije, Gruzije, Poljske, Bugarske, Ukrajine i Cipra gdje su organizirali interkulturalne večeri kako bi se svi međusobno bolje upoznali. Kroz fotografije i video materijal Mario je kolege upoznao s Grabovačom, NP Sjeverni Velebit te Lika Cave trekkom, ali i ostatkom Hrvatske, kravatom kao najpoznatijim odjevnim predmetom te hranom i pićem poput fritula, povitice te kruškovca i medice.

Ono s čim se Mario upoznao bio je način života na Cipru kojem je misija recikliranje kojem je većina radionica na ovome projektu bila i posvećena. Učili su i o klimatskim promjenama i ekologiji,  a posjetili su i najpoznatiju turističku destinaciju na otoku, grad Limassol te Nikoziju (Lefkozija), glavni grad Cipra – posljednji podijeljeni grad na svijetu između Grčke i Turske.

Osim provođenja radionica projekta sudionici su ostvarili posebnu vezu te planiraju skore zajedničke projekte, a znanje o ekologiji i recikliranju naučeno na Cipru će proslijediti svojim sugrađanima.

Svakodnevicu Ciprana zasigurno zauzima jedna zanimljivost vezana za recikliranje. Naime, kako je Agros jedini grad koji ima pitku vodu na otoku, njegovih 800 stanovnika reciklira čak i toalet papir koji se ne baca u WC školjku nego se odlaže u posebnu kantu, a voda iz kotlića se filtrira za ponovnu upotrebu.

No Comments Yet.

Leave a comment

Skip to content