ODRŽAN SASTANAK DIONIKA PEĆINSKOG PARKA GRABOVAČA

Na inicijativu  JU " Pećinski park Grabovača" jučer je, 12. veljače 2014. g. održan sastanak predstavnika Ustanove sa dionicima na području Pećinskog parka Grabovača, odnosno predstavnicima Šumarije Perušić, LD "Klisa", PD "Željezničara"-podružnica Perušić, KUD-a Perušić, Komunalnog poduzeća Perušić d.o.o., DVD-a Perušić i ekološke grupe Osnovne škole Perušić.

    Povod sastanku je zajedničko planiranje u budućem radu spomenutih čimbenika te implementacija međusobnih zananja i sposobnosti u konkretne aktivnosti, ali i prezentacija problematike s kojom se navedeni dionici susreću u svojim svakodnevnim aktivnostima. Ravnateljica JU "Pećinski park Grabovača", Katarina Milković govorila je o problemu divljih odlagališta otpada, kako na području parka, tako i na području ostatka Općine Perušić te predložila da se udruže, i bar četiri akcije čišćenja deponija odrade na godišnjoj razini, jer kako je navela, 15 je registriranih divljih deponija i u suradnji sa komunalnim poduzećem Perušić, uz sustavno čišćenje, ove deponije bez problema mogu postati prošlost, a to je u interesu svih nas i u interesu čišće budućnosti.
Prva takva zaplanirana aktivnost održat će se povodom Međunarodnog dana planete Zemlja, 22. travnja, kada će se pristupiti čišćenju obale rijeke Like od Ćojluka do Kaluđerovačkog mosta. Plan je otvoriti pogled prolaznicima na kanjon najduže hrvatske ponornice - rijeke Like, dakle očistiti područje od niskog raslinja uz cestu te očistiti smeće koje se nalazi na obali Like. Osim toga, čistit će se i deponija koja se nalazi na "mušalučkom putu". Ovakve akcije od izuzetne su važnosti, jer kako navodi ravnateljica Milković, kroz njih se vrši i edukacija stanovništva o razdvajanju otpada koje će se raditi u suradnji sa Komunalnim poduzećem Perušić.
Osim problema sa divljim deponijama, Katarina Milković ističe problem oko uništavanja turističkih i biciklističkih oznaka na trasiranim biciklističkim stazama, te je apelirala na lovce i šumare, s obzirom da su upravo oni osobe koje izuzetno puno vremena provode na terenu da obrate pažnju na takve oblike vandalizma da ih i sami pokušaju spriječiti, jer iste iziskuju nepotrebne financijske izdatke. Prema njenim riječima, životna sredina u kojoj svi mi egzistiramo može puno bolje i kvalitetnije funkcionirati ako ćemo se početi odgovorno ponašati jedni prema drugima, što drugim riječima znači, moramo se udružiti i međusobno jedni drugima pomagati. Upravitelj šumarije Perušić, mr. Dragan Milković izrazio je veliko zadovoljstvo inicijativom Pećinskog parka Grabovača za ovakvim vidom suradnje te obećao pomoć djelatnika šumarije Perušić u svim onim aktivnostima u kojima šumarija kao institucija može pomoći, od razmjene iskustava sa terena do konkretne tehničke pomoći.
Ravnateljica JU "Pećinski park Grabovača" je ponudila pomoć dionicima sastanka u vidu pisanja i izrade projekata za povlačenje sredstava iz EU fondova, s obzirom da Ustanova ima dvije osobe certificirane upravo za pisanje i provedbu projekata, te zatražila od sudionika sastanka da za slijedeći sastanak pripreme teme koje bi se mogle zajedničkim snagama aplicirati na domaće i EU natječaje, ali i predložila da se jednom mjesečno svi skupa sastanu i razmjenjuju iskustva i probleme s kojima se susreću.
S obzirom da je ovo bio prvi sastanak dionika parka  i važnih čimbenika Općine Perušić, te na istom nisu, na žalost, bili prisutni predstavnici ŠRU "Šaran" i I. ličkog veslačkog kluba Perušić, ipak smo zadovoljni jer su otvoreni komunikacijski kanali i pretpostavke da je zajednička suradnja u našoj maloj sredini ipak moguća, navodi Katarina Milković.

No Comments Yet.

Leave a comment

Skip to content