PEĆINSKI PARK GRABOVAČA I SLUŽBENO ČLAN ASOCIJACIJE PARKOVI DINARIDI

08.12.2014. 11:22:21

U nazočnosti ministra održivog razvoja i turizma Crne Gore, Branimira Gvozdenovića, i zamjenika ministra za zaštitu okoliša i prirode iz Hrvatske, Nenada Strizrepa, 36 predstavnika zaštićenih područja iz regije Dinarskog luka sudjelovalo je u osnivačkoj skupštini regionalne asocijacije „Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida“ u podgoričkom hotelu Ramada. Nakon što je 60 parkova iz osam zemalja regije: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Makedonije, Slovenije i Srbije, potpisalo pismo o namjeri osnivanja asocijacije u listopadu ove godine, na trećoj WWF-ovoj međunarodnoj konferenciji „Parkovi Dinarskog luka“ u Nacionalnom parku Brijuni, sada je i službeno postavljen temelj njenog budućeg rada i

razvoja. 

 

Osnivanjem „Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida“ na Osnivačkoj skupštini predstavnici zaštićenih područja iz osam zemalja regije usvojili su njen Statut, izbarali članove Upravnog odbora i ostalih radnih tijela i time formalno-pravno postavili temelj njenog budućeg rada i razvoja. Izabrani su i predsjednik asocijacije Zoran Mrdak, direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore, te potpredsjednici Amarildo Mulić,

direktor NP Una i Oner Jakuposki, direktor NP Mavrovo. Predsjednikom skupštine asocijacije proglašen je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske Nenad Strizrep a glavnim tajnikom Leon Kebe, voditelj WWF-ovog projekta “Parkovi Dinarskog luka“.

 

 “Osnivanje ove asocijacije za Hrvatsku je veliko priznanje“, istaknuo je Nenad Strizrep prilikom osnivanja asocijacije. “Hrvatska svojim iskustvom želi doprinijeti drugim zemljama u regiji da razvijaju sustav upravljanja zaštićenim područjima i spremna je u tome preuzeti vodeću ulogu u regiji“. 

Predsjednik asocijacije Zoran Mrdak istaknuo je da u istinskoj i odgovornoj posvećenosti zaštiti prirodnog nasljeđa regije Dinarida, od predstavnika Parkova Dinarida, institucija, lokalnih zajednica i pojedinaca, očekuju punu podršku u zaštiti, očuvanju i promociji njihovih vrijednosti. “Parkovi Dinarida će posebno raditi na planu: zaštite biološke raznolikosti i razvoja zaštićenih područja Dinarida; održivog regionalnog razvoja i unaprjeđenja kvalitete življenja; podizanja svijesti o zaštiti prirode i održivom razvoju; brendiranja Parkova Dinarida i suradnje s međunarodnim institucijama. Kao regionalni model, mreža Parkova Dinarida također će uspostaviti komunikaciju sa sličnim asocijacijama i priključiti se najznačajnijim globalnim i lokalnim naporima u očuvanju biološke raznolikosti”, zaključio je predsjednik asocijacije Zoran Mrdak.

 

Službenim početkom rada asocijacije finalizirana je i glavna aktivnost WWF-ovog projekta „Parkovi Dinarskog luka“, kroz koji su tri godine postavljani temelji ovoj asocijaciji. Voditelj WWF-ovog projekta i glavni tajnik asocijacije Leon Kebe ističe: „Drago nam je da smo ovime doprinijeli točki 11. dokumenta 'Velika pobjeda za Dinarski luk' sa zajedničkim obavezama svih zemalja, koji je prihvaćen prije godinu dana u Budvi na našoj drugoj međunarodnoj konferenciji. Prvi korak ostvarenju te obveze je napravjen! WWF je sretan jer sada ima čvrstog projektnog partnera za daljnji rad sa zaštićenim područjima u regiji“, kaže Kebe.

 

Sjedište asocijacije u prve tri godine bit će u Crnoj Gori, a njezin upravni odbor čine po jedan predstavnik iz svake od osam zemlja Dinarskog luka. Iz Hrvatske to je ravnateljica Parka prirode Medvednica Snježana Malić-Limari. Među glavnim ciljevima osnivanja asocijacije istaknuti su umrežavanje parkova, tehnička podrška u stručnom smislu i što bolja promocija parkova. Asocijacija bi k tome trebala pomoći zaštićenim područjima regije u privlačenju fondova, kao i u zajedničkom razvoju projekata.

No Comments Yet.

Leave a comment

Skip to content