ZAVRŠENA PROVEDBA EUROPSKOG VOLONTERSKOG PROJEKTA MAN&KARST

2017-08-31

Jučer,30.08.2017. godine završila je provedba europskog volonterskog projekta „Man and karst“. Podsjećamo, u sklopu projekta financiranog iz programa Erasmus+, na području Pećinskog parka Grabovača, boravilo je 15 volontera iz Italije i Estonije.

Volonteri su radili na uređenju turističke infrastrukture na području parka, pri čemu je naglasak bio obnova svih edukativnih i turističkih putokaza na području parka. Osim toga provodili su tečaj talijanskog i estonskog jezika za lokalnu djecu, četvrtu po redu ljetnu školu „Grabovača 2017.“, zatim su pomagali Općini Perušić u čišćenju raslinja oko Starog grada Perušića, odnosno turske kule. Također su se angažirali u čišćenju brda Klisa za potrebe nove poučne staze, sudjelovali su i u izradi brošura o volonterizmu u Pećinskom parku… Posjetili su NP „Sjeverni Velebit“ i Kuterevo – Utočište za medvjede.

Okosnica cijelog projekta su bili programi za djecu koji su se provodili zajedno s volonterima pa su se tako početkom kolovoza u suradnji s Udrugom „Pčelice“ iz Gospića i njihovim volonterima provele „Igre na otvorenom“ za djecu s posebnim potrebama i djecu koja su sudjelovala u ljetnoj školi. Osim svega nabrojanog volonteri su posjetili Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Perušić, špilju Samograd, Medinu pećinu, splavarili su rijekom Likom, sudjelovali u provedbi Lika cave traila, edukativnim radionica organiziranim od strane Javne ustanove na temu krša, „Nature 2000“, odnosno zaštite osjetljivih krških ekosistema te radionicama filcanja vune u organizaciji udruge Gargaše iz Perušića.

Zadnja faza projekta je bila izrade krških oblika za slijepe i slabovidne osobe u drvetu, zajedno s panoima na „brajici“. Posebnost ovog dijela projekta je što nešto takvo nikad nitko u svijetu nije napravio.

No Comments Yet.

Leave a comment

Skip to content