ZAVRŠNI RADOVI NA IZVORU JOSIPOVAC

Uređenje izvora pitke vode Josipovac na području Pećinskog parka Grabovača stiglo je u svoju završnu fazu što je od velikoga značaja za lokalnu zajednicu.

Voda je od neprocjenjivoga značaja za opstanak života, a njezino zagađenje može donijeti velike štete, stoga je zadaća bila urediti ovaj izvor pitke vode kako bi se zaštitio od daljnje devastacije. Na području Parka nalaze se četiri izvora pitke vode, no Josipovac je od posebnog, emocionalnog značaja za starije lokalno stanovništvo. Ipak, zbog svoje pristupačnosti, izvor je postao odlagalište otpada te je njegova sanacija bila neophodna.

Uz donaciju od 17 tisuća kuna Hrvatske elektroprivrede očišćen je put koji vodi do izvora, očišćeno izvorsko dno te je ponovno sagrađen nekadašnji kameni zid, a u planu je obnavljanje ograde, postavljenje drvenih stepenica, postavljanje klupice i poučne table. Želja je da se izvor koristi i u radionicama učenika osnovnih i srednjih škola kako bi se podigla svijest o zaštiti krških voda te se educiralo lokalno stanovništvo kao i mnogi posjetitelji Pećinskog parka.

No Comments Yet.

Leave a comment

Skip to content