RADIONICA O RESTAURACIJI ŠPILJA U PEĆINSKOM PARKU GRABOVAČA

Cave Park Grabovača

Unique Cave Park in Europe

U Pećinskom parku Grabovača prošli tjedan  organizirana je 2. po redu dvodnevna radionica o restauraciji špilja. Restauracija speleoloških objekata je aktivnost koja obuhvaća uklanjanje tragova antropogenog djelovanja i vraćanje speleološkog objekta u prirodno stanje. Aktivnosti restauracije mogu biti čišćenje otpada, saniranje, rehabilitacija, obnavljanje ili popravljanje slomljenih dijelova poput siga. Vrlo česta aktivnost restauracije je uklanjanje grafita – potpisa koji su rezultat vandalizma ili su posljedica nekih zahvata.

Nakon uvodnog predavanja, radionica pod vodstvom prof.dr.sc. Nenada Buzjaka (Geografski odsjek, PMF, Zagreb)  održala se u špilji Samograd, a radilo se na čišćenju grafita sa stijena raznim tehnikama i čišćenju kanala od sitnog otpada. Uz stare potpise koji spadaju u kulturnu baštinu (stariji 50 i više godina), zidovi Samograda prepuni su natpisa i potpisa koji su novijeg datuma, neprihvatljivog su sadržaja, smanjuju estetski doživljaj posjetiteljima i danas ih više ne toleriramo te ih smatramo vandalizmom ili posljedicom lošeg upravljanja u prošlosti.

U radionici su sudjelovali i volonteri iz Španjolske i Gruzije koji na području Grabovače borave u sklopu projekta „Zaštita prirode1“ financiranog iz europskog programa Europske snage solidarnosti.

Uz Javnu ustanovu „Pećinski park Grabovača“ organizatori radionice su i Geografski odsjek, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta – Zagreb i Speleološki klub Samobor.

Pretplatite se na naše obavijesti

Cave Park Grabovača
Unique Cave Park in Europe

Podijelite prijateljima

Recent News