U PEĆINSKOM PARKU GRABOVAČA ODRŽANA RADIONICA “Ugljikov dioksid (CO2) – značaj u (mikro)klimatskim procesima spilja i kako ga pratiti”

Pećinski park Grabovača

Jedinstven Pecinski Park u Europi

U petak 4. listopada 2024. u Pećinskom parku Grabovača održana je radionica za stručnjake iz sektora zaštite prirode, istraživače i ostale zainteresirane na temu praćenja koncentracije ugljičnog dioksida u speleološkim objektima. Organizatori radionice bili su Geografski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“. Radionica je dio zajedničkog Slovensko – Hrvatskog projekta CARDIKARST čiji je cilj praćenje dinamike i distribucije ugljičnog dioksida u kršu. Upravljanje speleološkim objektima kao zaštićenim dijelovima prirode i lokalitetima ekološke mreže Natura 2000 zahtijeva sustavno prikupljanje, analizu i interpretaciju podataka. Radionica je obuhvatila razne teme, uključujući identificiranje ključnih značajki koje je potrebno pratiti, odabir metodologije prikupljanja podataka, dinamiku praćenja (monitoringa) i odabir lokacija izvan i unutar speleoloških objekata kako bi se dobili reprezentativni podaci za znanstvene analize, kvalitetno upravljanje i osiguranje kvalitetnih usluga ekosustava.

Terenski dio radionice odrađen je u špilji Samograd, gdje se  nalaze instrumenti za praćenje CO2 i mikroklimatskih uvjeta.

Pretplatite se na naše obavijesti

Pećinski park Grabovača
Jedinstven Pecinski Park u Europi

Podijelite prijateljima

Najnoviji članci