Facebook

POUČNE STAZE

Pećinski park Grabovača

Jedini Pećinski Park u Europi
Poučne staze

Čovjek i krš

Poučna staza Čovjek i krš odnosi se na suživot čovjeka i prirode na području Grabovače i Perušića. Prolazi pokraj tri špilje i jedne jame (u koje je zabranjen ulazak) kroz šumu bukve i graba sve do najljepšeg vidikovca u parku (743 mnv), s kojeg se pruža pogled na kanjon rijeke Like, Ličko polje, te veći dio Velebita.

Duljina cijele staze: 3.5km (2h)
Kraći dio staze – do vidikovca: 1.5km (45min)

Poučne staze

Tragom Mirka Maleza

Poučna staza Tragom Mirka Maleza povezuje 5 špilja i nazvana je u čast pionira hrvatske speleoarheologije. Akademik Malez napravio je prve detaljne nacrte svih špilja na području parka davne 1946. godine. Prolazeći šumama i livadama, okruženi netaknutnom prirodom, shvatit ćete zašto je Mirko Malez bio očaran krajolikom Grabovače.

Duljina staze: 2 km (1,5h)

Poučne staze

Flora

Poučna staza Flora prolazi travnjacima brda Šutića vrh (787 mnv) te vodi šumovitim obroncima do Medine i Amidžine pećine. Staza nije duga ni zahtjevna pa je čini idealnom za obilazak dok čekate polazak u špilju Samograd. Područje Grabovače predstavlja bogatu bioraznolikost, raznolikost geolokaliteta i elemenata krajobraza, stoga u tipičnom krškom ambijentu na stazi Flora naučite razne zanimljivosti i karakteristike biljaka ove regije.

Duljina staze: 1.3km (45min)

Poučne staze

Fauna

Poučna staza Fauna nalazi se na putu od suvenirnice do špilje Samograd i pruža informacije o zaštićenim i ugroženim (Natura2000) vrstama.

Duljina staze: 750m (15min)

VIDIKOVAC POUČNA STAZA "ČOVJEK I KRŠ"
Previous slide
Next slide
POUČNA STAZA FLORA

Plava staza

Plava staza povezuje Pećinski park Grabovaču i rijeku Liku.  Staza nije tehnički ni kondicijski zahtjevna i šetnja traje oko sat i pol uz pauze za fotografiranje te je idealna za ugodnu obiteljsku šetnju. Staza je obogaćena edukativnim panoima koji su tematski posvećeni šumama, tlu i krškom reljefu. Ova staza oduševit će sve ljubitelje šume jer cijelim putem prolazi podno visokih krošnji te je stoga odličan izbor i za ljetne šetnje.

Duljina staze: 4,5km (2h) 

KARTA PARKA