PJEŠAČKE STAZE

STAZA PET VRHOVA

Nova kružna staza, naziva „Staza pet vrhova“, duga je 30km te spaja vrhove Grabovača (770mnv.) Sklopača (777mnv.) Metlača (799mnv.) Risovac (860mnv.) Pećinski vrh (793 mnv.). S pojedinih dijelova staze pruža se panoramski pogled na jezero Kruščica i rijeku Liku, a jednim dijelom staza prolazi uz kanjon rijeke Like. Početak i završetak staze je u Pećinskom parku Grabovača, kod suvenirnice (ULAZ 1). Na svih pet vrhova nalazit će se pečati, a knjižicu za pečate moći ćete besplatno preuzeti u suvenirnici/info pultu Pećinskog parka Grabovača. Sve koje osvoje svih pet vrhova i donesu knjižicu s pečatima očekuje nagrada!

*staza je u cijelosti markirana, postavljanje pečata na vrhove se očekuje do 27.4.2024.g., a dotad se nalaze u suvenirnici Pećinskog parka (nakon obilaska staze, vodiči će Vam ih dati)

DULJINA STAZE: 30km

VRIJEME OBILASKA: 10h

KONDICIJSKA ZAHTJEVNOST: K3 – Zahtjevno

TEHNIČKA ZAHTJEVNOST: T2 – Umjereno zahtjevno

VISINSKA RAZLIKA: VR4 -Zahtjevno

 

 

MATINA STAZA

Za sve one kojima 30 kilometara „STAZE PET VRHOVA„ predstavlja izazov, u ponudi je nova staza pod nazivom „MATINA STAZA“. Markirana staza duga 10,5 kilometara odlična je za upoznavanje ovog dijela Pećinskog parka Grabovača, jer povezuje vrhove Debela glavica (775 mnv.), Kašika (835 mnv.) i Risovac (860 mnv.), a počinje i završava u Selu Sveti Marko. S pojedinih dijelova staze pruža se panoramski pogled na Perušićko polje, grad Gospić i rijeku Liku. Autor staze je entuzijast MATO ĆUTIĆ, umirovljenik i planinar iz Sela Sveti Marko.

DULJINA STAZE: 10km

VRIJEME OBILASKA: 3,5h

KONDICIJSKA ZAHTJEVNOST: K1 – Lagano

TEHNIČKA ZAHTJEVNOST: T1 – Nezahtjevno 

VISINSKA RAZLIKA: VR2 – Umjereno lagano